Sådan laver du en smuk borddækning

Vil du gerne imponere dine gæster næste gang de kommer til middag, så er en smuk borddækning et godt bud. Det kan måske virke som en lidt uoverskuelig sag, for hvordan er det nu lige man placerer glas og bestik rigtigt, og hvilket pynt egner sig bedst? Det er heldigvis ganske simpelt, og med meget få trin skal du nok komme godt i mål. Borddækningen sætter prikken over i’et og er med til at danne rammen for en hyggelig aften i godt selskab. En gennemtænkt borddækning udstråler også, at du har gjort dig umage og gjort en indsats.

En smuk dug

Første skridt på vejen mod den perfekte borddækning, er naturligvis en flot dug. Den sætter stilen og rammen for resten af din borddækning. Det mest praktiske valg, er en voksdug, men der er ingen tvivl om at en stofdug er et mere eksklusivt og lækkert valg.

Servicen og hvordan den placeres rigtigt

Nu er det tid til at dække bordet med en masse smukt service. Måske har du allerede noget perfekt liggende i gemmerne, men hvis ikke kommer vi her med et par gode råd.

Når du skal vælge service, kan det være en god ide at følge resten af indretningen i hjemmet. Er du mest til den minimalistiske, traditionelle, rustikke eller farverige stil? Der findes så meget smukt service derude, og særligt keramik er begyndt at vinde mere og mere frem.

Vil du gerne gøre ekstra meget ud af pynten og detaljerne, kan det være en god ide at holde servicen simpel, men stadig elegant. Er det derimod servicen der skal spille hovedrollen, kan du sagtens begive dig ud i nogle farverige tallerkner, ekstravagante vinglas og måske bestik i guld.

Regler for den rette borddækning

Når servicen skal placeres gælder dig nogle forskellige regler. Hvis du ikke har helt styr på dem, så er de heldigvis super simple at lære.

Tallerkenen til hovedretten, som også er den største, skal placeres nederst. Læg en serviet, og placer tallerkenen til forretten ovenpå.

Kniv og gaffel skal placeres, så gæsterne starter udefra og bevæger sig ind mod tallerkenen, når der kommer en ny ret. Dessertske og -gaffel lægges over tallerkenen.

Det glas du først skal bruge, skal placeres længst mod højre. Rækkefølgen fra højre hedder således vandglas, hvidvinsglas, rødvinsglas og glas til dessertvin.

Pynt sætter prikken over i’et

Når du har dækket dit bord med dug og service, er det tid til at sætte prikken over i’et med pynt. Det er med til at give en hyggelig stemning og skabe blikfang. Hold dig gerne til 2-3 farver i valget af pynt, så det holdes simpelt og elegant. Det behøver ikke være store ekstravagante buketter der kommer på bordet. Grene og blomster fra naturen er også utroligt smukt. Vil du gerne skabe en ekstra hyggelig stemning, kan du lægge en lille lyskæde hen af bordet, og bruge stearinlys.