Kager for alle

cakes on table

Kager er en uundværlig del af enhver festlig lejlighed, men hvad gør man, hvis man har allergi, intolerance eller etisk overbevisning, der gør det svært at spise de traditionelle kager? Fortvivl ikke, for der findes masser af opskrifter på kager, som passer til forskellige behov og præferencer. I dette blogindlæg vil vi dele nogle af vores favoritter med dig, så du kan bage kager, som alle kan nyde.

Glutenfri kager

Hvis du er glutenintolerant eller har cøliaki, skal du undgå hvedemel og andre kornsorter, som indeholder gluten. Det betyder dog ikke, at du skal sige nej tak til kager. Du kan nemlig bruge alternativer som mandelmel, rismel, majsmel, boghvedemel eller kokosmel i stedet. Her er tre eksempler på glutenfri kager, som smager fantastisk:

  • Brunsviger: Denne klassiske danske kage er en blød gærdej med et tykt lag af farin og smør på toppen. For at lave den glutenfri skal du blot erstatte hvedemelet med en blanding af rismel og majsmel i dejen, og følge en almindelig opskrift på brunsviger.
  • Københavnerbirkes: Disse sprøde og flagefulde wienerbrød er perfekte til morgenmad eller brunch. For at lave dem glutenfri skal du bruge en glutenfri wienerbrødsdej, som du kan købe færdiglavet eller lave selv med glutenfrit mel og margarine. Fyld dem med remonce lavet af smør, sukker og marcipan, og drys med birkes.
  • Croissanter: Disse franske delikatesser er også lavet af wienerbrødsdej, men har en mere croissantet form og er mindre søde end københavnerbirkes. For at lave dem glutenfri skal du bruge den samme glutenfri wienerbrødsdej som ovenfor, men forme den i trekanter og rulle dem op til horn. Pensl dem med plantemælk og bag dem i ovnen.

Veganske kager

Hvis du er veganer eller ikke spiser animalske produkter af andre grunde, skal du undgå mælk, smør, æg, honning og gelatine i dine kager. Det kan lyde som en stor udfordring, men der findes mange måder at erstatte disse ingredienser med plantebaserede alternativer. Her er tre eksempler på veganske kager, som er nemme og lækre:

  • Mazarinkager: Disse små og saftige kager er lavet af mandelmel, sukker og æg, men du kan sagtens lave dem uden æg. Du skal bare bruge noget, som kan binde dejen sammen, f.eks. banan, æblemos, yoghurt eller chiafrø. Bland mandelmel og sukker i en skål, og tilsæt det valgte bindemiddel. Fordel dejen i små forme, og bag dem i ovnen.
  • Hindbærsnitter: Disse sprøde og søde kager består af to lag af mørdej med hindbærmarmelade imellem og glasur på toppen. For at lave dem veganske skal du blot erstatte smørret i dejen med margarine eller kokosolie, og lave glasuren af flormelis og plantemælk. Rul dejen ud i to rektangler, og smør hindbærmarmelade på den ene. Læg den anden over, og skær dem i snitter. Bag dem i ovnen, og pynt dem med glasur.
  • Træstammer: Disse kager ligner små træstammer og består af en roulade af chokoladekage med vaniljecreme og overtrukket med marcipan og chokolade. For at lave dem veganske skal du bruge en chokoladekage uden æg og mælk, en vaniljecreme lavet af plantemælk og maizena, og en marcipan og chokolade uden honning og mælk. Bag chokoladekagen i et fad, og lad den køle af. Smør vaniljecremen over, og rul den sammen. Skær den i skiver, og dæk dem med marcipan. Smelt chokoladen, og dyb dem i den.

Laktosefri kager

Hvis du er laktoseintolerant eller har problemer med at fordøje mælkesukker, skal du undgå mælk, fløde, smør og andre mejeriprodukter i dine kager. Det er dog ikke så svært, som det lyder, for du kan bruge laktosefri mælk, fløde og smør, som findes i de fleste supermarkeder, eller du kan bruge plantebaserede alternativer som sojamælk, havremælk, mandelmælk, kokosmælk, sojafløde, kokosfløde, margarine eller kokosolie. Her er tre eksempler på laktosefri kager, som smager himmelsk:

  • Lagkager: Disse kager består af flere lag af kagebunde, creme, frugt, syltetøj og flødeskum, og kan varieres i det uendelige. For at lave dem laktosefri skal du bruge laktosefri mælk og smør i kagebundene, laktosefri fløde eller sojafløde i flødeskummet, og laktosefri creme eller plantebaseret creme i cremen. Pisk fløden til skum, og bland cremen med frugt eller syltetøj efter smag. Læg kagebundene sammen med creme og frugt, og pynt med flødeskum og frisk frugt.
  • Kanelsnegle: Disse kager er rullet af gærdej med et fyld af kanel, sukker og smør, og er perfekte til hygge. For at lave dem laktosefri skal du blot erstatte mælken og smørret i dejen og fyldet med laktosefri mælk og smør eller plantemælk og margarine. Opløs gæren i mælken, og tilsæt mel, sukker og salt. Ælt dejen, og lad den hæve. Rør smør, sukker og kanel sammen, og smør det på den udrullede dej. Rul dejen sammen, og skær den i skiver. Læg dem på en bageplade, og lad dem hæve igen. Bag dem i ovnen, og nyd dem varme eller kolde.
  • Æbletærter: Disse kager består af en mørdej med et lag af æbler og sukker, og er perfekte til efterår og vinter. For at lave dem laktosefri skal du blot erstatte smørret i dejen med laktosefri smør eller margarine, og servere dem med laktosefri fløde eller plantebaseret fløde. Bland mel, sukker og smør til en mørdej, og lad den hvile i køleskabet. Skræl og skær æblerne i tern, og drys dem med sukker og kanel. Tryk dejen ud i små tærteforme, og fordel æblerne over. Bag dem i ovnen, og server dem med fløde.

Vi håber, at du har fået inspiration til at bage nogle skønne kager, som alle kan spise. Husk, at du altid kan tilpasse opskrifterne efter dine egne ønsker og smag. God fornøjelse og velbekomme!